![](/media/lib/48/zarowka-be3139a378f4025e92be8f8cb860dc9d.jpg)
Żarówka pomaga w myśleniu
6 maja 2010, 09:00Wgląd często porównuje się do rozświetlenia ciemnego pomieszczenia, stąd pomysł Michaela Slepiana z Tufts University, by sprawdzić,czy oglądanie żarówki sprzyja wpadaniu na dobre pomysły (Journal of Experimental Social Psychology).
![](/media/lib/70/kora-sosny-4919b4b90ee13f27d0bff48fe340d79f.jpg)
Wyciąg z kory sosny nie obniża ciśnienia
28 września 2010, 12:41Wyciąg z kory sosny nie obniża ciśnienia krwi ani nie powoduje spadku zagrożenia ze strony innych czynników ryzyka chorób serca. Dr Randall Stafford ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Stanforda podkreśla, że wyniki 12-tygodniowego studium dołączają do coraz większej puli dowodów, że suplementy w postaci przeciwutleniaczy nie poprawiają funkcji serca (Archives of Internal Medicine).
![](/media/lib/51/pszczoly-w-plastrze-a1f403b54a88ac34639567b9173f1aed.jpg)
Pszczoły również bywają pesymistkami
6 czerwca 2011, 09:20Dowody pesymistycznego nastawienia w ciężkich czasach znaleziono dotąd u psów, szczurów i ptaków. Teraz zaś okazuje się, że emocjonalne reakcje pszczół na zdarzenie awersyjne również są bardziej podobne do ludzkich niż wcześniej sądzono.
![](/media/lib/104/n-insulina-9b7085a3f6c7a487c3b6479dfa1fc8b0.jpg)
Nowa metoda na cukrzycę typu 1.
12 marca 2012, 11:31Naukowcy z Uniwersytetu Columbia wykazali, że można sprawić, by komórki przewodu pokarmowego wytwarzały insulinę. Dzięki temu nie trzeba wykonywać przeszczepu komórek macierzystych.
![](/media/lib/101/n-ciasto-96302e71a05c77b419039547a888612a.jpg)
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych
![](/media/lib/160/n-model-s-690b2aa401b060c4bdf07e36869c3b02.jpg)
Model S bije rekordy bezpieczeństwa
20 sierpnia 2013, 17:54Model S produkcji Tesla Motors uzyskał najwyższe możliwe oceny bezpieczeństwa przyznawane przez amerykańską NHTSA (Narodowa Administracja Bezpieczeństwa Transportu Drogowego). Pojazd otrzymał 5 gwiazdek zarówno w ocenie ogólnej, jak i w każdej z ocen cząstkowych
![](/media/lib/180/n-robonaut-16860aee6d5f902930964f18120a80ec.jpg)
Roboty przejmą 30% stanowisk pracy?
7 października 2014, 08:22Zdaniem analityków Gartnera drony i inne roboty zastąpią do 2025 roku 33% pracowników. Taką opinię wygłosili podczas konferencji Symposium/ITxpo.
![](/media/lib/153/n-blackberry10-640e4422e182662687e43ce9fc0d4b2d.jpg)
BlackBerry z Androidem?
12 czerwca 2015, 09:37W mediach pojawiły się nieoficjalne informacje, jakoby BlackBerry miała zamiar przygotować telefon z systemem Android. Byłaby to znaczna zmiana strategii kanadyjskiej firmy, a jednocześnie przyznanie się do porażki, gdyż przedsiębiorstwo nie było w stanie zainteresować klientów urządzeniami z własnym OS-em.
![](/media/lib/207/n-mozg-hologram-cf505f1173c920d559e36f5195022d9a.jpg)
Odkryto obszar mózgu odpowiedzialny za bieżące uaktualnianie danych
1 czerwca 2016, 10:56Brytyjscy naukowcy zidentyfikowali część mózgu odpowiedzialną za uaktualnianie informacji w czasie uczenia. Jest to przyśrodkowa część grzbietowego wzgórza (ang. mediodorsal thalamus, MD).
![](/media/lib/267/n-orzechy-98c08441893c699b2606b8f455ddb421.jpg)
Orzechy hamują wzrost komórek nowotworowych
7 lutego 2017, 11:55Żywieniowcy z Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie wykazali, że orzechy hamują wzrost komórek nowotworowych.